اخباربرگزیدهاقتصادانرژیتولید دانش بنیانشرکتهاصادرات و وارداتصادرات و وارداتصنعت و معدنصنعت ومعدننمایشگاه هانمایشگاه و رویدادتجاریهمایش و نمایشگاه

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران مطرح کرد: رشد ۲۱ برابری ارزآوری صادرات ملی مس در ۱۴۰۲

در سال ۱۴۰۲، تمامی صادرات ملی مس ارزآوری داشته و ارز دریافتی ۲۱ برابر نسبت به سال قبل افزایش یافته است. تولید کاتد ۷ درصد و بهره‌برداری معادن ۱۰ درصد رشد داشته‌اند. همچنین، با تمرکز بر بومی‌سازی و توسعه فناوری‌های دانش‌بنیان، پروژه‌های بزرگ انرژی و تصفیه‌خانه در حال اجرا هستند.

به گزارش پایگاه خبری تولید و اقتصاد(تولیدآنلاین)، به نقل از ایلنا، حسین مدرس خیابانی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در نمایشگاه بین‌المللی “متافو” با اشاره به موفقیت‌های این شرکت از برنامه‌های آتی شرکت ملی مس سخن گفت.

مدرس خیابانی تصریح کرد: در سال ۱۴۰۲، تمامی صادرات ما ارزآوری داشته و ارز دریافتی ۲۱ برابر نسبت به سال قبل افزایش یافته است. تولید کاتد ۷ درصد و عملیات استخراج و بهره‌برداری معادن ۱۰ درصد رشد داشته است. همچنین، مجوزهای ساخت داخل ۳۵ درصد افزایش یافته و تمرکز بر بومی‌سازی تجهیزات داشته‌ایم. در بخش‌های دانش‌بنیان و انرژی نیز پیشرفت‌های قابل توجهی صورت گرفته است و پروژه‌های بزرگ در حال اجرا هستند.

وی ادامه داد: در مجموع، عملکرد سال ۱۴۰۳ نسبت به سال قبل ۱۰ درصد افزایش یافته است. این رشدها در شرایطی به دست آمده که با مشکلاتی مانند قطع مکرر برق، کمبود منابعی نظیر آب و کمبود منابع مالی مواجه بودیم.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران تصریح کرد: ما در بحث ساختِ داخل ۳۸۸۵ مورد مجوز به ارزش ۲۰۰۰ میلیارد تومان صادر کرده‌ایم که ۳۵ درصد آن برای اولین بار بوده است. تمرکز ما بر تولید قطعات و تجهیزات ساخت داخل و بومی‌سازی است. نکته دیگر، رشد ۶۷ درصدی تولید مفتول ملی مس نسبت به سال قبل است. امیدواریم که تا ماه آینده کارخانه تولید مفتول ۱۳۰ هزار تنی در سرچشمه راه‌اندازی شود.

وی افزود: در بحث‌های دانش‌بنیان، قراردادهای ما با مراکز پژوهشی و دانشگاه‌ها دو و نیم برابر شده است که نشان‌دهنده استفاده از فناوری‌های کاربردی و دانش‌بنیادها در شرکت ملی مس است. در بحث اکتشاف نیز رشد ۳۳ درصدی نسبت به سال قبل مشاهده می‌شود. سال گذشته کل اکتشاف ما ۳۹۶ هزار متر بوده است؛ این رقم در حال حاضر از این میزان فراتر رفته است. هدف‌گذاری ما تا پایان سال، دستیابی به ۴۵۰ هزار متر حفاری است که طی این تلاش‌ها به ذخایر زمین‌شناسی و پشتیبانی طرح‌های توسعه‌ای اضافه می‌شود.

او گفت: در چند شاخص، هزینه‌ها رشدهای تعجب‌آوری داشته‌اند که با سیاست توسعه معادن همخوانی ندارد. ما طی سه سال گذشته شاهد رشد پرداخت مالیات به میزان ۱۰ الی ۱۱ برابر بوده‌ایم. حقوق دولتی در این میان ۴ برابر شده است. اگر می‌خواهیم صنعت معدن جای صنعت نفت را بگیرد، باید الزامات آن را فراهم کنیم. همه کشورهای دنیا که به توسعه بخش معدن پرداخته‌اند، حقوق دولتی‌شان ۴ درصد است پس چرا ما باید ۱۵ درصد باشیم؟ اگر هزینه‌ها را همین‌گونه افزایش دهیم، پولی برای توسعه باقی نمی‌ماند.

مدرس خیابانی خاطر نشان کرد: در بخش انرژی، احداث حدود ۶۰۰ مگاوات برق خورشیدی را در دستور کار داریم. البته توافقنامه‌های ما ۸۰۰ مگاوات است. در این میان، ۳۰ مگاوات با حضور استاندار کرمان راه‌اندازی کرده‌ایم که حدود یک ماه است که برق آن به شبکه متصل است. همچنین ۳۰۰ مگاوات دیگر نیز پیمان داریم. عملیات اجرایی ۱۰۰ مگاوات خاتون‌آباد هم اجرا شد. پروژه‌های دیگر مانند تصفیه‌خانه‌ها در استان‌های کرمان و آذربایجان شرقی نیز در حال اجرا هستند.

او گفت: در بخش پایین‌دست که حجم سرمایه‌گذاری بعضاً پایین است و بازده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت‌تر است و عایدی زودهنگام دارد و ریسک سرمایه‌گذاری در این بخش برخلاف بالادست کمتر است؛ جهش تولید طبق فرمایش رهبری با مشارکت مردم در این بخش باید مردم و بخش خصوصی حضور داشته باشند. اما اینکه ملی مس خود را کنار بکشد، چنین چیزی نیست. ما از دو منظر در حال کمک به سرمایه‌گذاری در بخش پایین‌دست هستیم؛ هم در احداث صندوق سی وی سی که بتوانیم ریسک پروژه‌های دانش‌بنیان و های‌تک را پوشش دهیم و هم به آنها تضمین خوراک بدهیم.

وی ادامه داد: اکنون ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تن صنایع پایین‌دست مس نصب شده است. البته مشکل اساسی ما در صنایع بالادست است و نه پایین‌دست که متاسفانه در این مورد خاص بخش خصوصی توان ورود ندارد. به همین دلیل دولت باید وارد شود که از قضا شرکت ملی مس با قدرت وارد شده است.

مدرس خیابانی گفت: در حال حاضر، مسأله‌ای که در تولید به عنوان پاشنه آشیل و مانع مطرح است، به تأمین آب، برق و انرژی بازمی‌گردد. ملی مس به خاطر اینکه خود را از مصرف آب‌های متعارف خارج کند، حدود سه طرح بزرگ را کلید زده است. یکی از این طرح‌ها، تأمین آب از خلیج فارس به طول ۴۵۰ کیلومتر و با حجم سرمایه‌گذاری ۱.۸ میلیارد دلار است که فقط این آب برای مجتمع‌های ملی مس و طرح‌های توسعه تأمین می‌شود. این خط به چهار قطعه تقسیم شده و قطعه اول توسط قرارگاه خاتم تجهیز شده است. سه قطعه دیگر نیز پیمانکاران مشخص شده‌اند و به زودی پیمانکاران کار خود را آغاز می‌کنند.

وی افزود: در زمینه تصفیه‌خانه‌ها، در استان‌های کرمان و آذربایجان شرقی پنج تصفیه‌خانه از طریق مزایده به ما واگذار شده است. ما در این مزایده برنده شده‌ایم و امیدواریم که بتوانیم نیاز آب مجتمع‌های خود را از این طریق تأمین کنیم. در مورد تولید اسید سولفوریک، در منطقه ویژه اقتصادی پارسیان بندرعباس حدود ۱۵ درصد پیشرفت داشته‌ایم و امیدواریم تا پایان سال به حدود ۴۰ درصد برسیم. همزمان، کارخانه دوم تولید اسید فسفوریک در سواحل مکران نیز در حال پیشرفت است.

او تصریح کرد: شرکت ملی مس در رتبه‌های ۱ تا ۳ بازار سرمایه قرار دارد و تلاش می‌کنیم با حفظ ارزش ذاتی سهام، رضایت سهامداران را جلب کنیم. این رتبه بین مس، هلدینگ خلیج فارس و مبارکه، مدام دست به دست می‌شود. اما آنچه که برای سهامداران مهم است، حفظ ارزش ذاتی سهام ملی مس است. اگر دولت کمک کند و ما را پشتیبانی کند و مشکلات ما خصوصاً در حقوق دولتی، انرژی و مالیات حل و فصل شود، فکر می‌کنم با اجرای طرح‌های توسعه بتوانیم دورنمای مطمئنی به سهامداران ملی مس ارائه دهیم.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران گفت: در حال حاضر با مپنا چهار پروژه نیروگاهی داریم که شامل سه نیروگاه ۴۲ مگاواتی مقیاس کوچک است. همچنین یک پروژه سیکل ترکیبی است که فاز اول آن ۱۸۳ مگاوات خواهد بود. تجهیزات این پروژه‌ها تأمین شده‌اند و با همکاری مسئولان استانی به زودی عملیات اجرایی آنها آغاز خواهد شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا