اخباربرگزیدهاستان هااقتصاداقتصاد و تجارتاهم اخباربازارتجارتتشکلهاتولید دانش بنیانتولید+شرکتهاصادرات و وارداتصنعت و معدنصنعت ومعدننساجیویدئوچند رسانه ایگفتگو و مصاحبه

گفتگوی تولید و اقتصاد با علیرضا نوری “مدیرعامل شرکت جهان اروم ایاز” + ویدئو

علیرضا نوری متولد 1356 است که حدود 25 سال سابقه در صنعت نساجی از سال 1396 مجموعه جهان اروم ایاز را راه اندازی کرد که اکنون از بزرگترین شرکتهای مدرن در ایران و خاورمیانه در صنعت نساجی به حساب می آید. از علاقمندان دعوت می شود که گفتگوی تولیدآنلاین را با این کارآفرین کشور مطالعه و یا تماشا کنند.

در خصوص سابقه فعالیت شرکت جهان اروم ایاز توضیح دهید:

پاسخ: مجموعه ایاز، یک شرکت خانوادگی متعلق به خانواده‌های نوری و همتی است که حدود ۲۵ سال در بخش توزیع و فروش محصولات نساجی خانگی فعالیت داشته و از سال ۹۶ وارد عرصه تولید شده است.

کارخانه این شرکت واقع در شهرک صنعتی قرچک به دلیل نزدیکی به تهران در نظر گرفته شده است، ایاز با خرید ماشین آلات تخصصی و به کار گیری بهترین تکنولوژی روز دنیا، بزرگترین مجموعه تولیدکننده پارچه‌های حلقوی که پیش از آن در ایران تولید نمی شد، آغاز به کار کرد.

در حال حاضر تولید پارچه رومبلی و دکوری پرده در فضایی حدود شصت هزار مترمربع و با آخرین تکنولوژی روز دنیا انجام می‌شود و مجموعه ایاز در این مدت موفق به کسب استاندارد ایران و استاندارد اکو اروپا شده است.

با تولید محصولات با کیفیت و متنوع از خروج بیش از شصت میلیون دلار از کشور جلوگیری شده است و با توجه به حجم و کیفیت تولید، تقریبا ۶۰ درصد نیاز پارچه‌های مبل راحتی توسط مجموعه ایاز تامین می‌شود.

فعالیت مجموعه کارخانجات جهان اروم ایاز متشکل از چند کارخانه است ؟

پاسخ: در کارخانجات تولیدی کشورهای ترکیه، آلمان، ایتالیا و چین مراحل تکمیلی تولید و طراحی پارچه‌ها در قسمت‌های مختلف انجام می شود بدین معنی که متشکل از کارخانه‌های کوچک جداگانه در زمینه بافت، رنگرزی پارچه، و انواع چاپ کاغذ، برنز و یا برنارت بود.

در مجموعه ایاز برای تولید محصول با کیفیت و ایجاد قیمت رقابتی با کشور چین، دوازده بخش مختلف که هر کدام به تنهایی یک کارخانه محسوب می‌شود، وجود دارد.

پس از واردات نخ، تمام مراحل تولید پارچه از رنگرزی تا چاپ و تکمیل فرآیند با تکنولوژی روز دنیا در داخل مجموعه انجام می‌شود.

در مجموعه جهان ایاز دستگاه تصفیه دود مطابق با آخرین تکنولوژی اروپا موجود است که با وجود اینکه کارخانه در محدوده ۱۲۰کیلومتری تهران دایر است ولی باعث کسب امتیاز ۹۷ از ۱۰۰ در خصوص محیط زیست در ۲ سال اخیر شده است.

شرکت ایاز به دلیل حفظ تمام استانداردهای لازم همواره جز شرکت‌های نمونه استان و نمونه کشور است.

تصفیه خانه آب موجود در بخش رنگرزی یکی از بهترین تصفیه‌خانه‌ها است که قادر به بازگرداندن تا ۷۰ درصد آب به چرخه استفاده مجدد است. با اینکه نصب این سیستم هزینه زیادی دارد ولی با وجود تنش آبی کشور یک مسئولیت اجتماعی است.

مشاهده ویدیو بخش اول

محصولات شرکت جهان اروم ایاز به چه کشورهایی صادر می‌شود؟

پاسخ: اولین مقصد صادراتی ایاز سه سال پیش ترکیه بود از این جهت که کشور ترکیه طی ۳ دهه گذشته در زمینه پارچه‌های تار و پود و حتی فرش ماشینی قوی‌تر عمل کرده است و به دلیل خود تحریمی در کشور، سیاست‌های اشتباه و بدون کارشناسی داخلی و شرایط دشوار تولید و صادرات زمینه برای این کشور در جهت صادرات محصولاتش به ایران مهیا بود، به همین جهت اولین مقصد صادراتی محصولات ایاز نیز کشور ترکیه و پس از آن عراق و ازبکستان بود.

قیمت تمام شده محصولات تولیدی ایاز پایین‌تر از نمونه‌های ترکیه بود و توانستیم از لحاظ قیمت با کشور ترکیه مقابله کنیم اما کشور چین با دارا بودن تمام مواد اولیه، حمایت‌های تولید و صادرات قیمت تمام شده محصولاتش کمتر از محصولات ایران است.

دولت چین تا ۱۴درصد طرح تشویقی برای صادرکنندگان کشورش در نظر گرفته است و ارز را با قیمت گرانتری به آنها بازمی‌گرداند در صورتی که در ایران صادرکننده ارز را با قیمت کمتر از بازار به دولت می‌فروشد.

کاهش اختلاف قیمت ارز نیمایی با بازار آزاد باعث بهبود و افزایش صادرات و بازگرداندن بازارهای صادراتی از دست رفته خواهد شد.

بیشترین سود برای تولیدکننده در حال حاضر ۱۷درصد است و با شرایط ارزی موجود در کشور واردات کالا توجیه اقتصادی دارد که با کاهش اختلاف قیمت ارز نیمایی با آزاد، واردات کاهش یافته و تولید رونق می‌گیرد.

این کاهش اختلاف قیمت ارز نیمایی با آزاد شاید به ظاهر به افزایش قیمت تمام شده منجر شود ولی از ایجاد رانت و فساد نیز جلوگیری می‌کند. برای الزام صادرکنندگان به بازگرداندن ارز و شفاف سازی، نهایت اختلاف ارز نیمایی با آزاد باید ۳درصد باشد،واردات نیز باید در یک چهارچوب قانونی و شفاف، بدون تخصیص ارز نیمایی و بدون تعرفه باشد تا از فساد نیز جلوگیری شود.

نرخ ارز گمرک نیز باید شفاف شود. واردات با قیمت ارز ۲۸۵۰۰ یک فاجعه و ظلم به بیت‌المال است و تنها عده محدودی از این وضعیت منتفع می‌شوند، بخش اصناف فاقد کارت بازرگانی هستند و با کارت‌های متفرقه اقدام به واردات می‌کنند، منابع ارز از کشور خارج می‌شود ولی هیچ مصرف‌کننده‌ای از این وضعین نفعی نمی‌برد.

برای بازگرداندن ارز حاصل از صادرات با چه مشکلاتی مواجه هستید؟؟

صادرکنندگان در صورت بازنگرداندن ارز حاصل از صادرات دیگر مجاز به صادرات نیستند ولی سیاستهای ارزی موجود باعث از دست دادن مشتریان خارجی می‌شود. برای مثال کالایی که ۱۸۰هزار تومان قیمت داشت با دلار ۶۰هزار تومان برای مشتری ۳ دلار بود ولی صادرکننده را مجبور به فروش همان کالا با قیمت دلار ۴۰هزار تومان و با قیمت بیش از ۴دلار می‌کردند و اینگونه بازارهای صادراتی به کشورهای چین و ترکیه واگذار شد.

حتی با محاسبه سود صفردرصد، با محاسبه هزینه حمل کالا را ۴۰درصد گرانتر از رقبا به مشتریان خارجی به فروش می‌رساندیم.

هیچ صادرکننده‌ای با بازگرداندن ارز مشکلی ندارد زیرا در غیر این صورت تامین مواد اولیه و چرخه تولید مختل خواهد شد ولی با شرایط موجود از صادرات منصرف شده و محصولاتشان را به شرکت‌های واسطه جهت صادرات می‌فروشند.

سال گذشته برای حذف ارز نیمایی برای واردات کالای آماده در صنعت نساجی مانند پارچه تلاش شد ولی دریافت ارز نیمایی توسط مناطق آزاد این روند را مختل کرد.

مناطق آزاد در راستای توسعه صادرات بنا شده‌اند تا بدون تعرفه، تخصیص ارز و ثبت سفارش صادرات انجام شود نه اینکه پلی برای واردات کالاهای ممنوعه باشد.

با وجود اینکه دولت اعلام کرده منابع مالی ندارد ولی از خرداد سال ۱۴۰۲ طی مصوبه‌ای تمام مناطق آزاد، ارز نیمایی دریافت کردند و کالای ممنوعه را به کشور وارد نموده و بدون کنترل و با تغییرات جزیی وارد کشور کردند که با پیگیری‌های صورت گرفته پس از یکسال و نیم که صنعت با رکود مواجه بود این مشکل برطرف گردید.

متاسفانه تمام شعارهای سال برعکس در کشور اجرا می‌شود که به صنعت آسیب می‌رساند.

مشاهده بخش دوم ویدئو

دکتر پزشکیان دیداری با اعضای انجمن صنعت نساجی داشتند، در این ملاقات با رئیس جمهور چه مواردی بیان شد؟

صنعت نساجی به عنوان صنعتی پیشران در تولید، یکی از پراشتغال‌ترین و کم آلاینده‌ترین صنایعی است که به همت بخش خصوصی اداره می‌شود.بیش از ۹۵درصد این صنعت در اختیار بخش خصوصی است و تمام واحدهای دولتی ورشکست شدند.

طی چهار دهه گذشته صنعت نساجی ایران رونق بسیاری داشت و یکی از صادرکنندگان مطرح بود ولی با سیاست‌های اشتباه، واحدها یکی پس از دیگری به تعطیلی کشیده شد و سرمایه‌گذاری جدید در این صنعت دیگر توجیه اقتصادی نداشت مگر واحدهایی که از نسل پدرها به پسرها ارث رسیده بود.

صنعت نساجی دو ماده اولیه اصلی دارد، یکی چیپس و دیگری پنبه. شرکت تندگویان تامین کننده ۵۰درصد چیپس مورد نیاز صنعت نساجی کشور است. در این دیدار، اعضای انجمن صنعت نساجی از رئیس جمهور خواهان ایجاد واحد پتروشیمی جدید برای تولید ماده اولیه چیپس گرید نساجی بودند.

ماده اولیه چیپس با قیمت کمتر از یک دلار، زمان استفاده برای پارچه به کیلویی بیش از ۱۰دلار و برای استفاده در بخش پوشاک به کیلویی بیش از ۳۰دلار قیمت گذاری می‌شود.

از طرفی ۶۰درصد نیاز پنبه صنعت نساجی وارد می‌شود. سیاست‌های اشتباه در خصوص کشت پنبه نیز کشور را وابسته به واردات این محصول کرد. با توجه به نیاز صنعت، اعضای انجمن از رئیس جمهور خواستار حمایت از کشت پنبه و مدیریت واردات تا زمان تولید پنبه داخلی هستند.

هیچ محدودیت مکانی و جغرافیایی برای صنعت نساجی وجود ندارد و در هر نقطه‌ای از کشور می‌توان به این کار اشتغال داشت. صنعت نساجی، پس از ممنوعیت واردات پوشاک از سال ۹۷، در صورت جلوگیری از قاچاق قابلیت فعالیت بیشتری نیز دارد.

واردات پارچه از ۴۰۰میلیون دلار در سال ۱۴۰۰ به ۸۳۵میلیون دلار در سال ۱۴۰۲ رسید که این واردات بی‌رویه با ارز نیمایی منجر به اختلال در کل زنجیره تامین شد. مجموعه‌های تولیدی، بافندگی، رنگرزی و چاپ به تعطیلی کشیده شدند و به طبع فعالیت کارخانجات ریسندگی نیز به یک شیفت کاری کاهش یافت.

صنعت نساجی ترکیه با واردات ۱۶میلیارد دلار مواد اولیه و صادرات ۳۳میلیارد دلار پوشاک و ایجاد بیشترین ارزش آفرینی به عنوان چهارمین صادرکننده پوشاک شناخته می‌شود، در صورتی که کل گردش مالی صنعت نساجی ایران ۲میلیارد دلار است.

بنگلادش با ۵۵میلیون دلار صادرات محصولات پوشاک، ۴۵درصد اشتغال برای خانم‌های خانه دار و روستایی فراهم کرده است.

متاسفانه به نساجی به عنوان یک صنعت بها داده نمی‌شود و قاچاق پوشاک بزرگترین ظلم به صنعت نساجی کشور است و فعالین این حوزه از مسئولین و ارگان‌های مرتبط درخواست رسیدگی به این موضوع را دارند.

مشاهده ویدیو،بخش سوم

اهمیت بخش تحقیق و توسعه در مجموعه ایاز چقدر است و آیا با واحدهای علمی در ارتباط هستید؟

پاسخ: مجموعه ایاز در سال ۹۷ با ۵۰ نیرو آغاز به کار کرد و در حال حاضر با ۱۲۰۰ نیرو در حال فعالیت است. بیش از ۹۰ درصد پرسنل کمتر از ۳۰سال سن دارند و بیش از ۵۰نفر متخصص صنعت نساجی از دانشگاه امیرکبیر و دانشگاه‌های مرتبط در این مجموعه اشتغال دارند.

طرح کوآپ برای سومین سال با دانشگاه امیرکبیر در حال اجرا است. دانشجویان پس از گذراندن دوره‌های آموزشی در بخش‌های مختلف جذب می‌شوند.

بخش تحقیق و توسعه مجموعه ایاز نیز متشکل از متخصصین نساجی و طراحی است که برای پیشبرد اهداف، جلسات منظمی برگزار می‌شود.

جهان اروم ایاز سال گذشته ۴ مجموعه دانش بنیان ارائه کرد و جز شرکت‌های فناور در صنعت نساجی محسوب می‌شود که همگی به دلیل توجه به بخش تحقیق و توسعه است.

طرح توسعه‌ای نیز در مجموعه پیگیری می‌شود مانند افزایش سرانه تولید تا ۸۰هزار متر در سال که طرح توسعه پارچه‌های پوشاکی است و تولید بیش از دوبرابر خواهد شد.

در خصوص افتخارات مجموعه ایاز توضیحاتی بفرمایید.

پاسخ: وجود نیروهای جوان باعث کسب افتخارات متعدد در برنامه‌های تقدیری وزارت کار و رفاه، وزارت صنعت و بخش ایمنی برای این مجموعه شده است.

انتخاب بنده به عنوان تولیدکننده برتر و انتخاب آقای علی همتی به عنوان مدیرجوان دو افتخار دیگر بود که به تازگی کسب نموده‌ایم.

سال گذشته به عنوان تولیدکننده برتر ملی و تولیدکننده برتر استانی از دیگر افتخارات مجموعه است.مجموعه ایاز برای چهارمین سال متوالی نیز به عنوان واحد نمونه استاندارد در خصوص تولید پارچه رومبلی انتخاب شد.

پیوسته در تلاش هستیم به عنوان شرکتی نمونه در صنعت نساجی نقش آفرینی داشته باشیم تا امید در جوانان و نیروهای شاغل به وجود آید و نقشی در توسعه کشور داشته باشیم.

به عنوان عضوی از اتاق بازرگانی تهران، عملکرد هیئت نمایندگان را در این دوره چگونه ارزیابی می‌کنید؟

پاسخ: بنده به عنوان عضوی از اتاق بازرگانی تهران عملکرد خوبی را طی دو سال گذشته از آقای نجفی عرب رئیس اتاق بازرگانی تهران دیده‌ایم.

سیاستهای ارزی، ناترازی انرژی و کمبود آب و گاز همگی از مشکلات تولیدکنندگان بودند و پیگیری‌های اتاق بازرگانی جدی و مستمر بود و این روند در اتاق بازرگانی ایران نیز جاری است.

چشم انداز شما برای آینده اقتصادی کشور چیست و چه پیشنهاداتی برای رشد تولید دارید؟

پاسخ: دولت چهاردهم، تولیدکنندگان را امیدوار کرده است. همچنین حذف رانت ارزی، رفع فیلترینگ و رفع تحریم‌ها به دلیل اینکه منافع عده‌ای خاص را در پی دارد، برای دولت چالش‌هایی به همراه خواهد داشت.

در دولت سیزدهم، بانک مرکزی با ایجاد صف‌های طولانی چند ماهه برای تخصیص ارز و سیاست‌های اشتباه در راستای رواج واردات، بزرگترین آسیب را به تولیدکننده و صادرکننده وارد کرد.

تامین مالی در آن دوره از ۲۳ به رتبه ۳۷ رسید. برای واگذاری وام، سود سپرده‌ها را از ۲۱درصد به ۳۰ درصد افزایش دادند در نتیجه هزینه گردش مالی، وام و تامین سرمایه به ۴۰درصد در بانک و ۴۲درصد در بورس افزایش پیدا کرد و این فاجعه‌ای در سیستم مالی محسوب می‌شد و تعدیل این هزینه‌ها دشوار است.اگر مشکلات اقتصادی کشور برطرف نشود ارزش پول ملی هر روز کمترخواهد شد.

قدرت خرید از ابتدای سال کاهش داشته است. تورم اعلامی دولت ۳۵درصد بود ولی حقوق کارگران متناسب با تورم افزایش پیدا نکرده است و حقوق ۲۰۰دلار در ماه یک زندگی معمولی را اداره نمی‌کند.

وزارت اقتصاد سقف معافیت مالیاتی برای سال آینده را از ۱۲میلیون به ۲۴میلیون رسانده است که اقدام موثری بود زیرا بیشترین بخش افزایش حقوق کارگران به عنوان مالیات پرداخت می‌شد.

پیشنهاد بنده این است که به جای دریافت مالیات از قشر حقوق بگیر بهتر است نرخ ارز واردات برای هر کالایی را آزاد محاسبه کنند.

سخن پایانی…

برای آبادی ایران ابتدا از خودمان شروع کنیم تا مشکلات نیز یکی پس از دیگری برطرف شود.فساد زدایی کنیم و با انجام کار درست از دیگران نیز انتظار کار درست را داشته باشیم.در بخش اشتغال از نیروهای متخصص ایرانی با حقوق متناسب استفاده کنیم تا تمام افراد دخیل در تولید منافعی داشته باشند.با وجود جفاهایی که به تولیدکنندگان می‌شود امیدمان را از دست ندهیم.مردم در تصمیم گیری‌های خود آزادی داشته باشند،اینگونه در کوتاهترین مدت کشور آباد خواهد شد.

بخش پایانی ویدیو

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا